Purtătorul de cuvânt al MAE, Brândușa Predescu, precizează, într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX, că „MAE a luat notă cu surprindere de comentariile purtătorului de cuvânt al MAE rus, Alexander Lukașevici, în legătură cu unele declarații recente ale părții române față de situația din Ucraina”.
„România a susținut și susține în continuare, împreună cu partenerii săi din UE și NATO și în termeni întru totul similari, necesitatea respectării independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Aceasta este poziția principială a României, susținută consecvent și în alte contexte similare, în care frontierele recunoscute internațional au fost modificate unilateral sau puse sub semnul întrebării, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional”, precizează purtătorul de cuvânt al Ministerului român de Externe.
Brândușa Predescu afirmă că „tentația MAE rus de a transfera criza gravă pe care Federația Rusă o traversează, în prezent, în relația sa cu comunitatea europeană și euro-atlantică în zona relațiilor bilaterale cu România este nefundamentată și constituie o greșeală”.
„Este regretabil faptul că acumulările pozitive înregistrate în cursul anului 2013 în dialogul bilateral româno-rus sunt relativizate de partenerii noștri de la Moscova, în contextul în care poziția României nu urmărește altceva decât asigurarea durabilă a unui climat de stabilitate și predictibilitate în Europa”, mai afirmă Predescu.
Rusia a avertizat, vineri, România, pe tema unor declarații „antiruse” ale președintelui Traian Băsescu în legătură cu criza din Ucraina, Moscova subliniind că o deteriorare a relațiilor nu este în folosul niciuneia dintre cele două părți, relatează AFP.
„Rusia a observat o serie de noi declarații antiruse ale președintelui Traian Băsescu”, afirmă Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.
„Liderul român a acuzat Rusia de comiterea unei «agresiuni împotriva Ucrainei» la ceremoniile de aniversare a 10 ani de la intrarea României în NATO”, precizează Ministerul rus de Externe, adaugând că șeful diplomației române, Titus Corlățean, nu a respins această declarație.
„Se poate ghici în spatele acestor atacuri intenția clară a Bucureștiului de a ignora adevăratele cauze ale crizei din Ucraina”, a adăugat diplomația rusă.
„Această retorică antirusă la nivelul conducerii statului român (…) nu este în interesul nimănui”, mai arată comunicatul Ministerului rus de Externe.
Comunicatul Moscovei vine la două zile după ce ambasadorul Rusiei la București, Oleg Malginov, afirma într-un interviu gândul că alipirea Crimeei la Rusia ar fi avut drept cauză dorința rușilor din Crimeea de „a se proteja de elementele naziste” din Ucraina.
„(Traian Băsescu n.r.) este un politician cu experiență. Sper că spune ceva la care a reflectat. Nu știu când. A fost o surpriză pentru mine, pentru că citește gândurile altui președinte, eu nu am această calitate. Dar nu pot fi de acord cu el”, afirma el în interviu acordat gândul. Referitor la relația dintre Federația Rusă și România, Oleg Malginov afirma că nu se anulează nimic. „Dacă există o dorință din partea autorităților române să continuăm, o putem face fără ezitări și o vom face. Dar, după cum am indicat și anterior, să construiești ceva este dificil. Este o muncă dificilă să depășești anumite stereotipuri. Să găsești un numitor comun, astfel încât să mergem înainte, să punem chestiunile dificile puțin deoparte și să revenim la ele mai târziu. Dar este foarte ușor să distrugi. Și nu ai nevoie de un partener ca să distrugi”, adăuga el. Citește aici interviul integral!
România a denunțat, în martie, „agresiunea” rusă în Crimeea și referendumul „ilegal” care a condus la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Președintele Traian Băsescu a pledat pentru „repoziționarea” forțelor NATO în Europa.
România a denunțat, în martie, „agresiunea” rusă în Crimeea și referendumul „ilegal” care a condus la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Președintele Traian Băsescu a pledat pentru „repoziționarea” forțelor NATO în Europa.
Departamentul Politic, [email protected]